Coloskopi
Gastroskopi
Symptomer
Se filmer
Prisliste
Forside
-
Vi tilbyr
-
Gastroskopi
-
Symptomer
-
Magesmerter - Symptomer
Magesmerter - Symptomer
Sykdom i magesekk
Magesmerter
er et av
symptomene
som gir mistanke om sykdom i spiserør, magesekk eller tolvfingertarm. Opplever man ofte magesmerter, kan det være lurt at det foretas en
gastroskopi.
Her er litt informasjon om magesmerter:
Kilde: Lommelegen
Veien til mannens hjerte går gjennom magen heter et gammelt ordtak. Det er mye annet som skjuler seg i magen enn veien til mannens hjerte. Her sitter det mange organer som til daglig har mye å gjøre. Sykdommer i magen kan gi smerter av mange slag og magesmerter er en vanlig plage.
Hva kan røntgenavdelingen bidra med for å finne årsaken til magesmerter?
Forklaringen på magesmerter finner legen oftest ved å kombinere sykehistorien, en undersøkelse av pasienten og blodprøver. Noen ganger kan også røntgenundersøkelser bidra til diagnosen.
Vanlige røntgenbilder
Et helt vanlig røntgenbilde av magen kan gi legen informasjon ved akutte og veldig sterke magesmerter. Hvis det har gått hull på tarmen, for eksempel ved et blødende magesår, vil det kunne ses luft utenfor tarmen (inne i tarmen er det som regel luft). En annen tilstand som kan påvises er tarmslyng. Hvis passasjen i tarmen er blokkert, av en svulst eller at tarmen har vridd seg, vil luft og væske lage et karakteristisk bilde. En slik diagnose fører som regel til operasjon.
Ved langvarige magesmerter er det sjelden noen grunn til å ta slike oversiktsbilder av magen.
Ultralyd
Undersøkelse av magen med ultralyd gir en helt annen informasjon enn vanlige bilder. Ultralyd er ikke skadelig og er en undersøkelse som trygt kan gjøres mange ganger. En slik undersøkelse kan gi informasjon om de faste organene i magen: lever, nyrer, bukspyttkjertel, galleblæren og milten. Blæren, livmor og eggstokker kan også undersøkes. Livmoren undersøkes spesielt i svangerskapet for å se på fosterets utvikling.
Sykdommer i alle disse faste organene kan påvises hvis de har ført til en endring i strukturen av organet. Svulster påvises gjerne ved ultralyd, steiner i galleblæren og cyster i mange organer er eksempler på funn ved ultralydundersøkelsen.
Ultralydbølgene trenger dårlig gjennom luft. Siden tarmene inneholder luft betyr dette at de er vanskelige å undersøke med ultralyd.
CT
Dette er en avansert undersøkelse hvor pasienten blir liggende i en trommel og røntgenrøret beveger seg rundt pasienten mange ganger. Slik tas mange bilder som settes sammen i en datamaskin. Disse bildene blir til skivebilder av kroppen. En slik undersøkelse utfyller ultralydundersøkelsen ved magesmerter. På CT får man mer oversikt over innholdet i bukhulen og man får også informasjon om mindre ting som man kan overse på ultralyd. De faste organene er også på CT de organene som vises best. Likevel er ikke undersøkelsene jevngode, noe ser man best på ultralyd og noe ser man best på CT. Ved en CT-undersøkelse av magen må man som regel drikke kontrast på forhånd, man får kontrast intravenøst og i endetarmen. CT-undersøkelsen kan skreddersys slik at akkurat det organet man er interessert blir fremstilt best mulig.
MR
Foreløpig er ikke MR førstevalg ved undersøkelse av magesmerter. Likevel vil MR i fremtiden bli viktigere og viktigere og trolig overta en del av de undersøkelsene som nå gjøres på CT. Den store fordelen med MR er at magnetfeltet ikke er skadelig slik som røntgenstrålene i CT-maskinen. Leveren og gallegangen undersøkes best ved en MR-undersøkelse, men undersøkelsen er dyr og det kan være lang ventetid for å komme til. Derfor er ultralyd og CT som regel et bedre valg foreløpig.
Urografi
Dette er en undersøkelse hvor man ser spesielt på urinveiene. Urinveiene består av nyrene, urinlederne fra nyrene til blæren og blæren. Pasienten får kontrast i en blodåre, en type kontrast som skilles ut i nyrene. Idet kontrasten passerer nyrene og urinlederne tas det bilder, og røntgenlegen kan vurdere om det er noe som stenger for avløpet fra nyrene, for eksempel en nyrestein. Undersøkelsen sier også noe om nyrenes funksjon, til forskjell fra ultralydundersøkelsen som sier noe om formen og strukturen på nyrene.
Kontrastundersøkelser
Tarmene er vanskelig å vurdere på alle undersøkelsene vi har sett på så langt. Vanligvis undersøkes tykktarmen best gjennom såkalt koloskopi, hvor en lang slange med fiberoptikk føres opp i tarmen og viser direkte bilder på en TV-skjerm. På røntgenavdelingen kan man sette kontrast i tarmen og ta bilder av dette. En svulst i for eksempel tykktarmen vil lage et område hvor kontrasten skyves unna og derved får man et indirekte tegn på at noe er galt. Utposninger på tarmen kan også ses ved en slik undersøkelse. Det samme prinsippet gjelder for undersøkelse av tynntarmen. Forskjellen mellom undersøkelse av tynn- og tykktarm er at kontrasten settes inn gjennom endetarmen for å vise tykktarmen og gjennom en slange i nesen når tynntarmen skal undersøkes. Røntgenlegen leter etter trange eller utvidede partier eller tegn til svulster eller utposninger. Disse undersøkelsen kan være litt ubehagelige og slitsomme, spesielt for eldre og dårlige pasienter.
Det er sjelden at røntgenbildene alene kan gi forklaringen på magesmerter. Som regel må primærlegen og røntgenlegen sammenholde sykehistorien, undersøkelse av magen, eventuelle blodprøver og røntgenbilder før en diagnose kan stilles. Kroniske magesmerter er av og til vanskelige å sette en sikker diagnose på og normale røntgenundersøkelser er ikke ensbetydende med at alt er normalt.
Nøkkelord: Symptomer - Spesialist - Undersøkelse - Behandling - sykdom i magesekk
< Forrige
4 av 8
Neste >
Ring i dag:
Tel: 66 76 06 90
Copyright 2015 | Asker Endoskopiklinikk AS | E-post:
post@askerendoskopi.no
Webdesign og webutvikling av
A2N Digitalbyrå/ Reklamebyrå
Forsiden
|
Om oss
|
Vi tilbyr
|
Nyttig-info
|
Kontakt